Individualitet

Tema: Identitet - Hvem er jeg? (i forhold til Gud og kirken) 

Fritvalgsordningen i et teenliv

Når man er ung er bevidstheden om mig selv stor. Hvem er jeg? Hvad skal jeg? Hvad har jeg lyst til? De oplever mange valgmuligheder – alt fra tøjstil, fritidsaktiviteter til hvilken uddannelse, de skal vælge. Og ca. halvdelen af en ungdomsårgang skal også vælge, om de skal bo hos mor eller far – eller begge to. Gennem de sidste mange år er beslutninger om eget liv noget som danske unge tager mere alvorligt. Også når det handler om tro.

Jeg skal selv vide hvad min tro går ud på

Mange teenagere kan godt opfatte sig selv som værende troende. Men ikke religiøse. At være troende er noget individuelt og positivt, mens det at være religiøs er noget kollektivt og negativt. Når de unge taler om tro, henviser de ikke til fælles referencer og etableret tradition, men til deres eget gudsbillede ud fra egne kategorier.  

For 9 ud af 10 er det vigtigt at konfirmationen er udtryk for deres eget valg. Ikke noget forældre eller venner har presset dem til. De vil gerne lære noget. Halvdelen af alle konfirmander vil have mere viden om bibelen og blive bedre til at diskutere tro og religion. Og de fleste ønsker at vide mere om Gud og Jesus og sætte ord på det de selv tror på.

Derfor er aktiviteter hvor samtaler og refleksion over egen tro og holdninger bærende. De skal simplethen prøve at formulere noget om deres egen identitet og deres egen tro. 

Inspiration: 

DDS 369 - Du som gir os liv og gør os glade. Særligt vers 5. 

Artikel om senmodernitet og det at være ung på faktalink.dk - klik her

Mangler du mere inspiration? Klik her: Søgning på Identitet