14. Livet i havet
Verdenshavene - deres temperatur, kemi, strøm og liv – driver de globale systemer, som gør Jorden beboelig for mennesker. Håndteringen af denne livsvigtige ressource er afgørende for menneskeheden som helhed, men også for afbødningen af klimaforandringernes konsekvenser.
Over tre milliarder menneskers levebrød er afhængig af biodiversiteten i hav- og kystområder. Men i dag bliver der overfisket med omkring 30 procent, hvilket er langt over det niveau, hvor fiskebestandene kan reproducere bæredygtig
Bibelsk eftertanke:
Hvad vi ikke kan se, har vi ikke ondt af. Det ukendte er ikke vigtigt. Havene fyldes med plastik. Men er det skabte ikke godt, når vi ikke ser det?
1 Mos 1,20-23 Skabelsen
Gud skabte de store havdyr og alle slags levende væsener, der rører sig og vrimler i vandet, og alle slags vingede fugle. Gud så, at det var godt.
Sl 104
Her er det store og vidtstrakte hav,
med sit mylder, umuligt at tælle,
både små og store dyr!
Inspiration - klik her - det vi ikke er opmærksomme på, ser vi ikke.
Hvorfor?
Jobs sejlads hvor han ender i Hvalfiskens bug, salmerne og skabelsesberetningen beskriver det store verdensdyb ”og alle slags levende væsner”. Så stort og så rigt at vi ikke ser det eller kan fornemme dets omfang.
Hvad vi ikke kan se, har vi ikke ondt af. Det ukendte er ikke vigtigt. Havene fyldes med plastik. Men er det skabte ikke godt, når vi ikke ser det? Udfordringen med Livet i havet er at det ikke er synligt – vi kan ikke følge med og se konsekvenserne. Alle konklusioner og observationer kommer fra fagfolk. Det er fjernt.
Vi har her indlagt en kort video med en opmærksomhedstest, der afsløre at vi ikke se den fulde virkelighed – hvis vi selv er optaget af andet. Opgaven består efterfølgende at tale om hvordan vi gør det usynlige synligt – Hvordan vi får os til at se virkeligheden eller det fulde billede af den natur vi hersker over.