Konfirmationsforberedelse i kirkerummet

Her er inspiration til en årsplan, der er bygget op omkring kirkerummet. Konfirmanderne og konfirmandforberedelsen træder dermed ud af sognegårdens lokaler og ind i kirkerummet, for her sker det hele og så er der fysisk plads - med de krav der stilles efter en corona nedlukning.
Tanken er at fysiske steder i kirkerummet danner rammen om dagens indhold i konfirmationsforberedelsen.

Klik på emnerne og læs om overvejelser og få konkrete ideer.

 

Det handler om at være

Årsplanens aktiviteter taler til hoved, hænder og krop – dvs. den rummer snakke-aktiviteter, kreative aktiviteter og aktiviteter for hele kroppen, som konfirmanderne er fælles om at lave. Konfirmanderne skal igennem aktiviteter reflektere over tro og liv og gøre den kristne grundfortælling til deres egen fortælling. Denne plan handler ikke kun om at lære, men i lige så høj grad om at være – at være sammen i aktiviteter og samtaler og herigennem erfare.

Ved at være i kirkerummet opnår konfirmanderne et kendskab til kirken, og der gives en naturlig plads til undrende og nysgerrige spørgsmål om kirke, kristendom og om det at være menneske. Deres nysgerrighed og undren må vækkes og udfordres af kirkerummet, præsten og vennerne.

Samtidig vil afstanden mellem præst og konfirmander mindskes ved at være i kirkerummet, forstået på den måde, at alle her er i samme højde – ingen tavle, ingen borde – og det er med til at skabe et større nærvær og relationer præst og konfirmander imellem.

Sådan bruges planen

Planen er bygget op omkring fysiske steder i kirkerummet, hvor der til hvert sted er koblet et eller flere temaer og aktiviteter til. Der er ikke nogen fast rækkefølge i planen, og man kan enten vælge at bruge den i sin helhed eller vælge enkelte steder og deres temaer ud, som man ønsker.

I kirkerummet er der ikke borde og stole. Derfor skal konfirmanderne have hver en pude, som tages med fra sted til sted rundt i kirkerummet. Når der fx er andagt eller samtale, sidder konfirmanderne på puderne, mens de under aktiviteterne ofte vil have brug for mere plads, hvortil resten af kirkerummet tages i brug.

Konfirmationsforberedelsen kan starte med en kort andagt, som enten kan holdes det samme sted hver gang eller ved dagens fysiske sted i kirkerummet.

God fornøjelse – en stor tak til sognepræst Majbrit Billesø Rasmussen, der har været tovholder på dette projekt!